Posiłki


Podczas pobytu w szkole uczennice mogą zjeść obiad. Posiłki są przygotowywane na miejscu, w szkolnej kuchni. Codziennie serwujemy zupę, drugie danie i kompot.

W skład każdego obiadu wchodzą warzywa i owoce, zwykle w postaci surówek. Mięso i ryby podawane są 3-4 razy w tygodniu. Zupy są przyrządzane na bazie wywarów warzywnych. Nie stosujemy przypraw z zawartością

W trosce o integralny rozwój powierzonych nam dzieci i młodzieży od 1 września 2014 roku prowadzimy własną kuchnię.  Jest to powrót do tradycyjnej formy przygotowywania posiłków opartej na własnej kuchni, w której pracuje zespół osób związanych z naszą placówką.

Mamy bardzo dobrze wyposażoną kuchnię, gdzie przygotowujemy jedzenie dla dzieci wg. najlepszych standardów sztuki kulinarnej. Stale podwyższamy, jakość i różnorodność oferowanych dzieciom posiłków. Wykorzystujemy tradycyjne i zdrowe produkty w kolorowych i smacznych odsłonach. Szczególnie dbamy o jakość i estetykę potraw.

Codziennie serwujemy zupę, drugie danie i kompot.

W skład każdego obiadu wchodzą warzywa i owoce, zwykle w postaci surówek. Mięso i ryby podawane są 3-4 razy w tygodniu. Zupy są przyrządzane na bazie wywarów warzywnych. Nie stosujemy przypraw z zawartością wzmacniaczy smaku i zapachu (np. glutaminianu sodu). Do potraw dodawane są zioła jednorodne np. majeranek, tymianek, bazylia. Do picia dzieci otrzymują naturalne kompoty, herbaty ziołowe i owocowe lub wodę mineralną niegazowaną.

Oprócz żywienia racjonalnego, dostosowanego do potrzeb poszczególnych grup wiekowych, oferujemy żywienie typowo dietetyczne ze  szczególnym uwzględnieniem diet: bezmlecznej, bezjajecznej, mieszanej (bezmleczno - bezjajecznej), a także niektórych diet eliminacyjnych. Dzieci pozostające na długotrwałej diecie z przyczyn zdrowotnych, lub na dietach alternatywnych (np. wegetariańskiej), otrzymują w szkole posiłki i napoje zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego lub rodziców po konsultacji z lekarzem.

Chcąc wyjść naprzeciw potrzebom rodziców i ich dzieci postanowiliśmy w bieżącym roku szkolnym 2016/17 przystąpić do programu MENU BEZ GLUTENU. Wszystko po to, by nasi podopieczni mogli jeść smacznie, zdrowo oraz bezglutenowo, a ich rodzice mieli gwarancję, że  posiłki przygotowywane w naszej kuchni są bezpieczne i zgodne z zasadami diety bezglutenowej.

Z okazji obchodzonych w szkole świąt, do obiadu podawany jest deser w postaci owoców, batoników Müsli, ciast lub ciasteczek zbożowych. W szkole obowiązuje zakaz przynoszenia słodyczy, z wyjątkiem dni urodzin i imienin.

W ramach naszego projektu starsze uczennice (uczennice klas od IV SP do LO), korzystające z posiłków szkolnych, mają możliwość wyboru II dania i skomponowania posiłku według własnych kulinarnych upodobań.

Uczennice mają do dyspozycji dwie jadalnie.

Godziny wydawania obiadów:

13:10 Klasy 0-3 (Jadalnia I)

13:10 Klasy 4-6 (Jadalnia II)

13:10 Klasy GIM – LO (Jadalnia II)