W trosce o integralny rozwój powierzonych nam dzieci i młodzieży od 1 września 2014 roku prowadzimy własną kuchnię. Jest to powrót do tradycyjnej formy przygotowywania posiłków opartej na własnej kuchni, w której pracuje wykwalifikowany personel. Efekt ich pracy to codziennie inne, urozmaicone dania, które są przygotowywane wg. najlepszych standardów sztuki kulinarnej. W naszej kuchni wykorzystywane są tradycyjne i zdrowe produkty w kolorowych i smacznych odsłonach. Szczególnie dbamy o jakość i estetykę potraw.
W skład każdego obiadu wchodzą warzywa i owoce, zwykle w postaci surówek. Mięso i ryby podawane są 3-4 razy w tygodniu. Zupy są przyrządzane na bazie wywarów warzywnych. Nie stosujemy przypraw z zawartością wzmacniaczy smaku i zapachu (np. glutaminianu sodu). Do potraw dodawane są zioła jednorodne np. majeranek, tymianek, bazylia. Do picia dzieci otrzymują naturalne kompoty, herbaty ziołowe i owocowe lub wodę mineralną niegazowaną.
Oprócz żywienia racjonalnego, dostosowanego do potrzeb poszczególnych grup wiekowych, oferujemy żywienie typowo dietetyczne ze szczególnym uwzględnieniem diet: bezmlecznej, bezjajecznej, mieszanej (bezmleczno – bezjajecznej), a także niektórych diet eliminacyjnych. Dzieci pozostające na długotrwałej diecie z przyczyn zdrowotnych lub na dietach alternatywnych (np. wegetariańskiej), otrzymują w szkole posiłki i napoje zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego lub rodziców po konsultacji z lekarzem.
Od roku szkolnego 2016/17 przystąpiliśmy do programu MENU BEZ GLUTENU. Wszystko po to, by nasi podopieczni mogli jeść smacznie, zdrowo oraz bezglutenowo, a ich rodzice mieli gwarancję, że posiłki przygotowywane w naszej kuchni są bezpieczne i zgodne z zasadami diety bezglutenowej.
Z okazji obchodzonych w szkole świąt, do obiadu podawany jest deser w postaci owoców, batoników Müsli, ciast lub ciasteczek zbożowych. W szkole obowiązuje zakaz przynoszenia słodyczy, z wyjątkiem dni urodzin i imienin.
W ramach naszego projektu starsze uczennice (uczennice klas od IV SP do LO), korzystające z posiłków szkolnych, mają możliwość wyboru II dania i skomponowania posiłku według własnych kulinarnych upodobań. Uczennice mają do dyspozycji dwie jadalnie.
Godziny wydawania obiadów:
13:05 Klasy 0-3 (Jadalnia I)
13:05 Klasy 4-6 (Jadalnia II)
13:05 Klasy GIM – LO (Jadalnia II)
Szczegółowe informacje na temat żywienia w placówkach przekazujemy na bieżąco w TYGODNIKACH.
Zapraszamy do wypełnienia poniższego formularza:
POSIŁKI – zgłoszenie lub rezygnacja
Formularz zgłoszenia lub rezygnacji z posiłków – [KLIK]
DIETA ŻYWIENIOWA – zgłoszenie, rezygnacja lub zmiana
Formularz – dieta żywieniowa – [KLIK]