Posiłki

  • W trosce o integralny rozwój powierzonych nam dzieci i młodzieży od 1 września 2014 roku prowadzimy własną kuchnię.  Jest to powrót do tradycyjnej formy przygotowywania posiłków opartej na własnej kuchni, w której pracuje wykwalifikowany personel. Efekt ich pracy to codziennie inne, urozmaicone dania, które są przygotowywane wg. najlepszych standardów sztuki kulinarnej.  W naszej kuchni wykorzystywane są tradycyjne i zdrowe produkty w kolorowych i smacznych odsłonach. Szczególnie dbamy o jakość i estetykę potraw.   

    W skład każdego obiadu wchodzą warzywa i owoce, zwykle w postaci surówek. Mięso i ryby podawane są 3-4 razy w tygodniu. Zupy są przyrządzane na bazie wywarów warzywnych. Nie stosujemy przypraw z zawartością wzmacniaczy smaku i zapachu (np. glutaminianu sodu). Do potraw dodawane są zioła jednorodne np. majeranek, tymianek, bazylia. Do picia dzieci otrzymują naturalne kompoty, herbaty ziołowe i owocowe lub wodę mineralną niegazowaną.  

    Oprócz żywienia racjonalnego, dostosowanego do potrzeb poszczególnych grup wiekowych, oferujemy żywienie typowo dietetyczne ze szczególnym uwzględnieniem diet: bezmlecznej, bezjajecznej, mieszanej (bezmleczno – bezjajecznej), a także niektórych diet eliminacyjnych. Dzieci pozostające na długotrwałej diecie z przyczyn zdrowotnych lub na dietach alternatywnych (np. wegetariańskiej), otrzymują w szkole posiłki i napoje zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego lub rodziców po konsultacji z lekarzem.  

    Od roku szkolnego 2016/17 przystąpiliśmy do programu MENU BEZ GLUTENU. Wszystko po to, by nasi podopieczni mogli jeść smacznie, zdrowo oraz bezglutenowo, a ich rodzice mieli gwarancję, że posiłki przygotowywane w naszej kuchni są bezpieczne i zgodne z zasadami diety bezglutenowej.  

    Z okazji obchodzonych w szkole świąt, do obiadu podawany jest deser w postaci owoców, batoników Müsli, ciast lub ciasteczek zbożowych. W szkole obowiązuje zakaz przynoszenia słodyczy, z wyjątkiem dni urodzin i imienin.  

    W ramach naszego projektu starsze uczennice (uczennice klas od IV SP do LO), korzystające z posiłków szkolnych, mają możliwość wyboru II dania i skomponowania posiłku według własnych kulinarnych upodobań. Uczennice mają do dyspozycji dwie jadalnie.  

    Godziny wydawania obiadów:  

    13:05 Klasy 0-3 (Jadalnia I)  

    13:05 Klasy 4-6 (Jadalnia II)  

    13:05 Klasy GIM – LO (Jadalnia II)  

    Szczegółowe informacje na temat żywienia w placówkach przekazujemy na bieżąco w TYGODNIKACH. 

     

    Zapraszamy do wypełnienia poniższego formularza:

    POSIŁKI – zgłoszenie lub rezygnacja

    Formularz zgłoszenia lub rezygnacji z posiłków – [KLIK]

    DIETA ŻYWIENIOWA – zgłoszenie, rezygnacja lub zmiana

    Formularz – dieta żywieniowa – [KLIK]

     

    Kontakt

    Adres

    „STRUMIENIE” Szkoła Podstawowa, Gimnazjum, Liceum Ogólnokształcące Stowarzyszenia STERNIK

    Sternik

    NASZE PLACÓWKI

    NASZE PLACÓWKI
    Strumienie
    Żagle